Inici  |   Qui som?  |   Seu Electrònica  |   Portal de Transparència  |   Contacte  |   Mapa web  |   Accessibilitat
Logotip de Turisme de Lleida Logotip de La Paeria - Ajuntament de Lleida Enllaç al RSS Enllaç al YouTube Enllaç al Twitter Enllaç al Facebook Enllaç al Instagram infoturisme@paeria.es 973 700 319
Català Español English Français
Esteu aquí: Inici Informació pràctica Visites guiades Grups i col·lectius Rutes turístiques Ruta: Els poders medievals

Ruta: Els poders medievals

En l’època medieval, als dos turons de Lleida hi havia els estaments més importants dins de la societat: d’una banda les ordres militars al turó de Gardeny i, de l’altra, al turó de la Seu Vella, el bisbe a la catedral antiga i el rei a la Suda.

Visita a la Seu Vella, una de les meravelles del patrimoni cultural a Catalunya. Iniciades les obres el 1203, es va consagrar al culte l’any 1278. En destaquen el campanar, les portes i el claustre, considerat un dels més monumentals de tot Europa.

La casa templera de Gardeny era un dels principals centres de poder de l’orde del Temple a la Corona d’Aragó.

La ruta inclou la visita a la Seu Vella, la visita al Castell del Rei (la Suda), i es fa referència des del mateix Turó de la Seu Vella a la Casa Templera de Gardeny.

En cas que es desitgi fer la visita dels 3 punts,  incloient també al Castell de Gardeny, la tarifa serà la de mig dia (4 hores)

El trasllat del Turó de la Seu Vella al Turó de Gardeny no està inclòs al preu, és per compte del grup.

 

1. Castell de Gardeny

La visita al Castell de Gardeny no està inclosa en la tarifa de la ruta. En cas que es també es vulgui visitar i afegir a la Seu Vella i la Suda, la tarifa del guia serà la de mig dia (4 hores)

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII. Tot i que entre els segles XVII i XVIII es realitzarien profundes modificacions que acabarien alterant l'antiga fisonomia del conjunt medieval, actualment encara es conserven nombrosos testimonis del recinte sobirà. Un espai delimitat per un perímetre de muralles i flanquejat per torres, a l'interior del qual es distribuirien els diferents edificis articulats entorn d'un pati central.

Entre aquests edificis destacaríem, d'una banda, la torre habitació, una construcció sòlida de dues plantes que reuniria diverses dependències: espais d'emmagatzematge, de residència o la torre de l'homenatge.

I de l'altra, destacaríem l'església romànica de Santa Maria de Gardeny, edifici singular de gran devoció en el seu moment.

2. Seu Vella

La construcció de la Seu Vella es va iniciar el 1203, sota la direcció del mestre Pere de Coma, al lloc on, segons la documentació de l'època, existia l'Aljama o antiga mesquita major. Dedicat a Santa Maria, el temple fou consagrat al culte l'any 1278. L'obra no es va interrompre i, al segle XIV, es va acabar el claustre, especial per la seva galeria oberta sobre la ciutat i considerat un dels claustres més monumentals de tota Europa.

3. La Suda / Castell del rei (exterior)

Fortalesa cristiana construïda després de la reconquesta de Lleida, per sobre del punt on probablement existir en període andalusí l'antiga fortalesa musulmana. L'edifici cristià actual va ser testimoni de la cerimònia de la boda del compte Ramon Berenguer IV i Petronella, filla del Rei d'Aragó Ramir II el Monjo.

Aquesta boda va suposar la unificació de la casa de Barcelona i el regne d'Aragó. Es va convertir en castell reial al segle XIII.

 

Sol·licitud de reserva
TURISME DE LLEIDA
Major 31, bis - 25007
Tel 973 700 319
Fax 973 700 480
infoturisme@paeria.es