Inici  |   Qui som?  |   Seu Electrònica  |   Portal de Transparència  |   Contacte  |   Mapa web  |   Accessibilitat
Logotip de Turisme de Lleida Logotip de La Paeria - Ajuntament de Lleida Enllaç al RSS Enllaç al YouTube Enllaç al Twitter Enllaç al Facebook Enllaç al Instagram infoturisme@paeria.es 973 700 319
Català Español English Français
Esteu aquí: Inici Informació pràctica Visites guiades Grups i col·lectius Rutes turístiques Ruta: Pels carrers de la ciutat medieval

Ruta: Pels carrers de la ciutat medieval

L'itinerari que us proposem és una experiència gratificant per a totes aquelles persones interessades en els monuments i l'art lleidatans. Amb el carrer Cavallers - un dels vials amb més regust medieval de la ciutat - com a eix bàsic, el visitant pot admirar edificis d'estil i usos molt diversos però de factura singular.


Punt de sortida
Porta Església romànica de Sant Martí
C/ Jaume I

1. Portal de Sant Martí

Era una de les set portes d'entrada a la ciutat medieval que tenia adossada la façana lateral de l'església que porta el seu nom.

2. Església romànica de Sant Martí

És un dels edificis romànics més emblemàtics de la ciutat, fou bastit al segle XIII. El 1300 esdevingué capella de l'Estudi General, on es celebraven els més importants actes acadèmics. El 1648 es reconvertí en caserna militar, arran de la guerra dels Segadors i al segle XIX s'utilitzà com a presó municipal. El 1893, el bisbe Messeguer i Costa manà la seva restauració, i tres anys després fou oberta al culte novament.

3. La Panera

L'almodí vell conegut popularment amb el nom de la Panera, és una construcció d'estil romànico-gòtic bastida entre els segles XIV i XV. A la façana que dóna al carrer de la Panera encara es pot apreciar un portal dovellat en posició elevada per tal de facilitar la càrrega i descàrrega del gra. Actualment acull el Centre d'Art la Panera.

4. Pla dels Gramàtics

A partir del Segle XIV el Pla esdevé com una espècie de “campus” segons els termes actuals. Aquest espai aplegava els diferents edificis que conformaven les escoles de l’Estudi General, edificis que originalment havien estat antics magatzems. Aquesta situació més o menys regularitzada ( les escoles sempre van ser provisionals ) es mantindrà fins al 1707 any en el qual l’Estudi serà foragitat de la ciutat i tota la zona militaritzada.

5. Carrer cavallers

Al S. XIII el carrer de Cavallers, des del carrer Major fins a la plaça de la Cadena, era el vico apelatur Romeo. En quedar fixades les parròquies de Lleida al 1168, el aquest sector va quedar com a límit de les parròquies de Sant Llorenç i Sant Andreu.

6. Plaça de l’Ereta

El pas dels segles va deixar la seva petjada a la popular placeta, situada en una cruïlla de carrers que comunicaven la ciutat alta amb el pla, un recés de pau entre els pobles que van conviure sota uns mateixos murs: cristians, sarraïns i jueus.

7. Església de Sant Llorenç

Església d'origen romànic amb ampliacions gòtiques, esdevé el segon temple en importància desprès de la Seu Vella. Té tres naus de la mateixa altura, amb tres absis.

8. La Palma

A l’extrem del carrer, és a dir, al lloc de l’actual plaça de l’Almodí, hi havia l’assoc o mercat principals dels sarraïns que després de la conquesta van romandre a la ciutat.

9. Almodí vell

En els capbreus del 1350 l 1382, s’esmenta l’edifici de la Bladeria en referència al nou almodí que aleshores havia estat traslladat a aquest sector. Un espai associat precisament al món del mercat tal i com hem vist amb el nom de la plaça de l’Assoc.

10. Antic Hospital de Santa Maria

Construcció gòtica civil dels segles XV-XVI, d’estructura senzilla però d’equilibrades proporcions.

L’antic Hospital de Santa Maria fou projectat per reunir-ne un de sol, els set petits hospitals que hi havia a la ciutat a fi de poder-hi acollir els pobres, malalts i pelegrins que acudien a Lleida, i esdevingué una realitat gràcies als esforços i liberalitat del Capítol de la Catedral i la Paeria de Lleida.

11. Capella del Peu del Romeu

Capella dedicada a Sant Jaume va ser alçada al segle XV i, aprofitant que estava sobre l’antiga via romana, via de peregrinació de la ruta jacobea. És un dels punts de parada de la romeria dels Fanalets que se celebra a la ciutat el vespre de la festivitat de Sant Jaume.

12. Palau de la Paeria

El Palau de la Paeria és el nom amb el que es denomina l’Ajuntament de Lleida. Construït al segle XIII com a residència de la família Sanaüja, l’any 1383 va ser cedit a la ciutat com a seu del govern municipal. El terme “paer” ( del llatí paciari, home de pau) prové del privilegi atorgat en 1264 pel rei Jaume I.

 

Sol·licitud de reserva
TURISME DE LLEIDA
Major 31, bis - 25007
Tel 973 700 319
Fax 973 700 480
infoturisme@paeria.es