Gastronomia de Lleida

Coneix la gastronomia de Lleida a través dels seus sabors, olors i textures que es desprenen dels seus fogons i que són un reflex d'una terra fèrtil i generosa. Gaudeix dels seus productes de proximitat i qualitat amb personalitat pròpia: fruita, caragols, carn a la brasa, embotits, oli d'oliva, vi DO Costers del Segre...

Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia

Aquest any 2025, Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia. La primera regió europea que rep aquesta distinció.
El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular. És una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT).

L’Ajuntament de Lleida, a través del seu ens de promoció turística, Turisme de Lleida, planteja un calendari de dinamització i promoció d’activitats de caire gastronòmic per enaltir els valors de Lleida en clau agroalimentària.
La ciutat exercirà la seva capitalitat per posar en valor la seva gastronomia, l’enologia i també l’element Horta de Lleida, entesa com a hub de sostenibilitat i descoberta. L’Horta de Lleida facilita l’accés als aliments emmarcats en l’ecologia, la proximitat i, en suma, els productes quilòmetre zero.

Lleida és, indiscutiblement, la capital agroalimentària de Catalunya.
Tenim una cuina que parla d’història, de paisatges, de la gent que els habita, dels seus costums, de vida, de passat, present i futur. La menció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia és el reconeixement a aquesta vàlua i representa una oportunitat inavaluable per posicionar-nos com un referent del turisme gastronòmic. Mitjançant un pla d' acció que combini la promoció de productes locals que ens dona aquest cinturó d’horta immens, amb uns valors i esforç inigualable, el desenvolupament d'experiències úniques, i el compromís amb la sostenibilitat, Lleida es pot consolidar com una destinació turística de referència a Catalunya i a nivell internacional.

www.somgastronomia.cat

L'Horta de Lleida

L'horta nodreix de verdures i hortalisses uns plats protagonitzats per carn de granja o de corral i, sobretot, pel porc. Cal destacar que les comarques de Lleida són la primera àrea de producció pecuària de Catalunya, sobretot en producció de carn de porc (engreixament de porcs a partir de garrins), de  vedella i de llet. El municipi presenta una de les densitats pecuàries més altes de Catalunya destacant les granges de porcí.

Un entorn on també és troben arbres fruiters sobretot de pera, també de poma, préssec i nectarina.

Horta de Lleida | Productes de l'Horta de Lleida

Vi i Oli amb Denominació d'Origen 

El vi (DO Costers del Segre) i l'oli d'oliva (DOP Garrigues) de Lleida són productes de primera qualitat reconeguts a nivell mundial.

Lleida forma part de la Ruta del Vi de Lleida que promociona i potencia el turisme enològic sostenible i de qualitat a les terres de Lleida.

La cuina del caragol

Lleida és la capital de la cuina del caragol. El caragol es pot cuinar a la llauna, i es menja acompanyat d'allioli o vinagreta, amb samfaina, a la brutesca, a la gormanda, etc. La festa gastronòmica de l'Aplec del Caragol ,que se celebra a finals de maig, és el màxim exponent de la cuina autòctona de Lleida.

Dolços i pastisseria

Dels obradors de les pastisseries i forns lleidatans surt un dels productes més típics: la coca de recapte, un tipus de massa de pa aplanada i cruixent coberta d'escalivada, tonyina, bacallà...I cuita al forn.

Durant tot l'any també trobareu els Granados, uns dolços d'ametlla que duen el nom del reconegut músic de Lleida, Enric Granados, i els bombons en forma de caragol.

Una bona forma d'acostar-se a la nostra rebosteria és seguir el calendari festiu: Ferradures de Sant Antoni, Cristines de Sant Blai, bunyols de vent, orelletes i panadons, mones de Pasqua per Setmana Santa, panellets de Tots Sants, coca dolça amb fruita confitada per Sant Joan

Altres

Bolets: Quan parlem de la cuina de tardor, no podem oblidar-nos dels bolets de les comarques lleidatanes: rovellons, llenegues, gírgoles, moixernons...

Bacallà: Peix per excel·lència de les terres d'interior que podreu degustar a la "llauna", gratinat amb allioli de poma, amb samfaina, amb mel...

Galeria d'Imatges

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Spainbytrain Renfe CRMG2025 Next Generation