La Lleida dels dos Turons

Quan algú s'acosta a Lleida per qualsevol de les seves vies d'accés, el primer que hi veu és la Seu Vella, dalt del turó, el més alt, dels dos que caracteritzen la línia d'horitzó de la ciutat. L'altre turó, el de Gardeny constitueix una part important en la història de Lleida. Tots dos turons, juntament amb el riu Segre, emmarquen la ciutat antiga, construïda a l'entorn del turó de la Seu, emmurallada fins a mitjans del segle XIX.


La ruta està formada per la visita a dos punts:

  • Seu Vella
  • Castell Templer de Gardeny

La Seu Vella és l’edifici més destacat del conjunt monumental, i el monument amb el qual, sens dubte, s’identifica la ciutat de Lleida. La Seu Vella és la catedral antiga de Lleida i està formada pels diferents espais que en el seu moment constituïen la catedral: l’església amb les seves capelles, el claustre, el campanar i la canonja.
Va ser construïda en època medieval i durant uns cinc- cents anys va ser la catedral de Lleida. L’any 1707, en el marc de la guerra de Successió, fou tancada al culte per ordre de Felip V i poc després transformada en caserna militar.


El Castell Templer de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII, tot i que entre els segles XVII i XVIII es van realitzar profundes modificacions que van alterar l’antiga fisonomia del conjunt medieval. Els edificis que es poden visitar són, d’una banda, la torre-habitació, la torre de l’homenatge i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny.
La visita inclou la projecció d’un audiovisual sobre l’origen de les comunitats templeres, les regles que els regien i les particularitats de la Casa Templera de Gardeny.

Cal disposar d’autocar/vehicle  propi per desplaçar-se d'un turó a l'altre.

L'entrada de la Seu Vella no està inclosa en el servei de guia. Entrada gratuïta el primer dimarts de mes. Consulta tarifes

Dilluns tancat

Entrada gratuïta al Castell Templer de Gardeny

Durada: 3h

Punt de trobada: Porta del Lleó (Seu Vella) o Castell Templer de Gardeny

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Ciudades Ave Renfe