Centre d'Art La Panera

  

El Centre d'Art La Panera és un equipament cultural d'art contemporani que ens permet descobrir les manifestacions artístiques més recents a través de les diferents exposicions i les activitats que s'hi programen. 

El compromís del centre amb la difusió i divulgació de l'art contemporani es fa efectiu a partir de visites comentades per a tots els públics i el lliure accés a un fons bibliogràfic especialitzat dipositat al Centre de Documentació. Sempre convençuts que l'art actual és una eina indispensable per comprendre el nostre món i prendre consciència dels temes i qüestions que afecten, no únicament a la creació artística, sinó també a la societat en general.

Alhora, el centre ha estat concebut com una plataforma de producció i exhibició de les arts visuals al nostre país, amb l'objectiu de fer possible l'establiment de ponts entre la creació visual i la creació que es genera en d'altres àmbits culturals.

L'edifici

L'edifici de la Panera fou construït entre els segles XII i XIII, a l'època del Consulat, un dels moments més pròspers de l'economia medieval de Lleida. L'Almodí, com així s'anomenava l'edifici, era la llotja de contractació de la ciutat i el centre de tot tipus de transaccions: cereals, oli, raïm, etc. De la construcció medieval es conserva la columnata: 21 columnes de pedra de 5,70 metres d'alçada.

El 1606, l'Almodí va ser adquirit per la canongia de la Catedral, s'aixecà una nova planta sobre la columnata de l'antic Almodí i es construí un tancament perimetral, que li donà l'aspecte exterior actual. L'edifici era utilitzat per emmagatzemar i vendre els productes recol·lectats pels canonges, i d'aquí el seu nom, la Panera dels Canonges.

Amb la desamortització del 1835, la Panera passà a ser propietat de la Paeria, que cedí l'edifici a l'exèrcit i es destinà a caserna militar de la cavalleria l'any 1860.

Posteriorment, fou caserna de la policia nacional fins que a finals dels anys vuitanta retornà a mans de la Paeria i es decidí utilitzar-lo com a centre d'art. La remodelació actual ha permès recuperar la columnata medieval amb tota la seva magnificència.

Contacte

Plaça Panera, 2
Tel. 973 262 185
www.lapanera.cat 

Horaris

Tarifes d'entrada

Entrada gratuïta

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Ciudades Ave Renfe CRMG2025