Capella de Sant Jaume - Peu del Romeu

Aquesta petita capella, dedicada originàriament a la Verge de les Neus, es va construir en època musulmana on hi havia el barri cristià i, actualment està dedicada al culte de l'Apòstol Santiago (Sant Jaume). És un edifici de planta quadrangular, de petites dimensions, situat en ple carrer Major. La capella fou rehabilitada en el s. XIX gràcies al bisbe Tomàs Costa i Fornaguera, qui el 1877 encarregà el projecte a l’arquitecte diocesà Celestí Company.

Exteriorment trobem dues façanes: la principal, amb un arc de mig punt coronat per la Mare de Déu de les Neus i flanquejada per dues figures de l’apòstol Sant Jaume i de Sant Joan Baptista (patró del bisbat de Lleida), i la que dóna al carrer Cavallers, amb dues obertures de mig punt, una més gran que l’altra, coronada, la més gran, per un petit òcul.

A l’interior hi ha una escultura de Sant Jaume, obra de l’artista de Lleida Jaume Gort Farré (s. XX), que representa l’apòstol traient-se la punxa i un angelet fent-li llum amb un fanalet. Aquesta escultura surt en processó coincidint amb la seva festivitat, el 24 de juliol. També hi ha un mural de l’artista lleidatà Miquel Roig i Nadal (1924-1993) que presideix l’altar.

A la planta superior de la capella s’hi ubiquen unes dependències amb unes mostres permanents de les conegudes pessebristes de Lleida, Paulina Ametller i Joaquima Barrufet.

La capella del Peu del Romeu s’inclou en la ruta catalana de pelegrinatge del Camí de Sant Jaume.

Contacte

Cavallers, 2

 

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Ciudades Ave Renfe