El Palau de la Paeria

El Palau de la Paeria és la seu del govern municipal de la ciutat i se situa al bell mig de l'Eix Comercial. El terme "paer" prové del llatí "paciari" que significa home de pau, i té el seu origen en el privilegi atorgat pel rei Jaume I el 1264.

És un edifici de doble façana: una dóna a la plaça Paeria i és d'estil romànic civil, i l'altra, d'estil neoclàssic i remodelació neomedieval de 1929, al riu Segre. El resultat és una construcció perfectament equilibrada.  L'edifici s'alça sobre "estrats" d'història que els tècnics municipals i de la Universitat de Lleida han posat al descobert després de successives excavacions. L'edifici va ser construït a principis del segle XIII, i el 1383, els propietaris, els Senyors de Sanaüja, el cediren a la ciutat per tal que aquest es convertís en la seu del govern municipal.

El Palau de la Paeria, l'obra més representativa de l'arquitectura civil romànica a Lleida, també és una de les construccions monumentals més emblemàtiques de Catalunya.

Avui dia, la Paeria, tal com la coneixen els lleidatans, és a dir, la casa del paer en cap (alcalde), acull nombrosos tresors que reflecteixen la identitat de la ciutat.

El retaule de la Verge dels Paers 

El retaule gòtic del segle XV (1451-1454) que adorna la sala noble -on se celebren els matrimonis civils- presidia originalment l'altar de la capella de la Paeria. L'obra té com a figura central la Mare de Déu flanquejada pels arcàngels Gabriel i Miquel. La Mare de Déu, envoltada dels quatre paers, simbolitza la protecció sobre el govern de la ciutat.

La Morra

 El 1486 es van reformar els soterranis de la Paeria per crear una presó amb estances separades per a homes i dones. La Morra és el nom amb què es coneix la cambra destinada als presos condemnats a mort. Els carreus de les parets de la presó recullen nombrosos grafits que daten dels segles XVI o XVII i representen la crucifixió i claus en senyal de devoció religiosa i manca de llibertat.

L'Arxiu Municipal i la Carta Pobla

 En aquest espai hi ha un preciós armari barroc de fusta que es coneix com l'Armari dels Privilegis. Un altre dels tresors de l'arxiu és el Llibre dels Usatges, que data del segle XIV. Tanmateix, el document històric més important que s'ha catalogat a l'arxiu municipal, és la Carta Pobla, primera constitució dels habitants de les terres de Lleida que data de l'any 1150.

Contacte

Plaça Paeria
Tel. 973 700 300

Horari

  • De dilluns a dissabte: d'11h a 14h i de 17h a 20h
  • Diumenges i festius: d'11h a 14h

Tarifa d'entrada

Entrada gratuïta

Informació de la Paeria per a persones sordes (LSC)

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Ciudades Ave Renfe CRMG2025 Next Generation