La Cuirassa - Barri Jueu

Ara fa 500 anys marxaren expulsats els últims jueus lleidatans. Darrere seu deixaren la Cuirassa, el barri que els va permetre seguir les seves tradicions i dotar a la ciutat d’un ric llegat intel·lectual. 

Tot i que érem coneixedors que la Cuirassa va arribar a esdevenir una de les comunitats jueves més importants de l’antiga Corona d’Aragó, amb privilegis reials equivalents i una comunitat científica amb escola de medicina pròpia, gairebé no restaven testimonis materials de la seva presència a la ciutat.

Ara després de tres anys de treball d’arqueòlegs, historiadors i arquitectes podem confirmar la presència jueva a la Cuirassa en forma de carrers, tallers de pergaminers i fins i tot, la casa d’un ric prohom jueu: la Casa del Pogrom.

Aquesta casa ha estat literalment una caixa de sorpreses, incendiada en l’atac que patir el call a finals del segle XIV, es va ensorrar el sostre atrapant en el seu interior tot el que contenia, incloent-hi objectes de luxe d’importació, únics a la península.

Visita guiada "Les veus de la Cuirassa"

De la mà d’un guia coneixedor d’aquest llegat, la visita guiada “Les Veus de la Cuirassa” ens ofereix l’oportunitat de ser els primers en 500 anys en poder passejar pels carrers del passat jueu de Lleida i, fins i tot, escoltar de viva veu el relat d’aquells que hi visqueren, prosperaren i que finalment foren expulsats.

Veniu a la Cuirassa i deixeu-vos guiar per les veus del passat jueu de Lleida, veniu i passegeu pels carrers de la nostra història.

*Visita no disponible.

Contacte

Plaça del Seminari
Tel. 973 700 319

Horari

Espai obert de la ciutat

 

Partners

Ciutats amb caràcter Moturisme Interreg Poctefa Inno4agro Ciudades Ave Renfe